Nový stožár

Krásný pozdrav v novém roce 2020. I když se zdá, že doba Koronaviru pozastavila veškerý čas a dokonce IARU nedoporučuje obsazovat kategorii MULTI, přesto je na Cínovci od počátku roku stále živo. Antény se sice nestaví, ale v budově se dělají omítky,podlahy a pokládá se dlažba. A hlavně, v průběhu dubna, se nám podařilo zrealizovat stavbu druhého  příhradového stožáru. Do patky přišlo 16,5 m3 betonu a stožár je vysoký 22m.

Jako vždy, perfektní dokumentaci provedl Pavel OK1JAX a je vám k dispozici na odkazu do Foto stavby 2.stožáru 4/2020 (menu vlevo). Račte se podívat.

Přeji všem, abychom tuto dobu přečkali s optimismem a aby to již bylo co nejdříve za námi.

Žijte zdravě :-)

 

stozar.jpg

NIC

NIC2

MAREK-FORMULář

 

 

Stožár 18m

POSTAVILI JSME NOVÝ STOŽÁR.

Těsně před A1 contestem se nám podařilo dokončit dílo, na které můžeme být pyšní :-)

stozar3

Myšlenka nového stožáru vznikla již minulý rok a již v prosinci jsme žádali o různá vyjádření ke stavebnímu povolení. S úřady je to vždy zdlouhavé a tak teprve v červnu jsme povolení získali.
Samotná stavba taky nebylo nic lehkého. Vykopání základů, betonování patky a až po samotné vztyčení.

Pavel OK1JAX zpracoval perfektní fotoalbum, které je možné vidět ZDE
(odkaz také na pravé straně webstránky)

stozar

SDR Radio Cínovec

Dovolujeme si vás všechny informovat, že jsme provedli určitý update SDR Radia umístěného na našem Vysílacím středisku Cínovec.

Místo antény "Magnetky", která byla umístěna pod plechovou střechou,  jsme natáhli drát LW 36 m, který je cca 9m vysoko. Podmínky poslechu na pásmech 160m, 80m a 40m se v mnohém zlepšily.

Posuďte sami: http://websdr.hrad-doubravka.cz/

SDR

Stavební úpravy na Vysílacím středisku Cínovec

DR OMs,
také v právě uplynulém víkendu jsme využili krásného počasí a pokračovali jsme v práci na vysílacím středisku Cínovec. Pokračovali jsme opravou obvodové zdi nad terasou, v práci na "zkulturnění" společenské místnosti v přízemí, prakticky byla dokončena výstavba operátorky VHF v 1. patře, která bude sloužit především soutěžnímu provozu v pásmu 144MHz a pracovalo se na zateplení prostor v 1. patře,  určených pro WC.
Ve společenské místnosti bylo zlikvidováno staré etážové topení a byly zabetonovány teplovodní kanály. V operátorce VHF byla natřena betonová podlaha penetračním roztokem, dokončeny sádrokartony, bylo vymalováno, znovu byl rozmístěn nábytek a začali jsme s instalací vysílacího zařízení.
Také byla zkoušena krbová kamna a přitom byl vyvrácen názor, že se v nich se nedají opékat buřty. Dají a velmi dobře.
Cínovecké album (FOTO VS Cínovec)bylo doplněno několika fotkami z uplynulého víkendu, pro kompletnost bylo doplněno fotkami sociálního zařízení (sprcha a WC), které cca před čtyřmi lety vybudoval Michal (VM), dvěma fotkami dalšího ubytovacího pokoje a úplně na začátek alba jsem dal fotku zápisu z výboru našeho radioklubu, kterým byl v roce 1970 schválen nákup chaty na Cínovci. Byl u toho Láďa (AXA) a jemu díky  za fotku zápisu.
73 OK1JAX Pavel
operatorka

Pracovní víkend

V uplynulém víkendu jsme přímo činili. Na Cínovci jsme se sešli ve složení Vlasta OK1UXH, Pavel OK1JAX, David OK1DTP a já OK1IPS. Přivezl jsem na kopec plný přívěs věcí potřebných pro stavbu nového stožáru, který jsme instalovali na stávající betonový sloup za naší budovou.

V pátek Vlasta svařil pár posledních komponentů. Udělali se určité přípravy na anténách na věži a při rádiu jsme  zkusili provoz EME. Vlastovo první QSO via EME s KB8RQ (foto jako důkaz). Suprová záležitost :-)

V sobotu jsme naistalovali příruby na betoňák a sestavili antény na zemi. Pomocí kladky jsme zvedali tyč s anténama ve třech lidech. Je to dost těžký :-)

Pak přišly na řadu převěsy na koaxy a ovládací kabely. Výsledkem je další čtyřče pro 2m tentokrát 4x7 ele. nad sebou. Dobrá věc se podařila. 

IMG 0345

Číst dál...